Z pieczarek i sera robię najlepszy farsz do pierogów. Każdy pyta o przepis, a ten jest dziecinnie prosty
Przyznaję, że nie jestem wielką fanką pieczarek, ale ten farsz uwielbiam: można go wykorzystać nie tylko do pierogów, ale też krokietów czy zapiekanek. Pierogi z pieczarkami i serem są wyraziste w smaku, mają bardzo przyjemną teksturę, można je zajadać z wody, ale są też doskonałe po odsmażeniu.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?
W przepisie podaję przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem masła i jajek, ale jeśli masz swój sprawdzony przepis, śmiało go wykorzystaj do pierogów z pieczarkami.
Ciasto na pierogi można wyrobić ręcznie, a można sobie ułatwić pracę i użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto pierogowe potrzebuje dłuższego wyrabiania, idealnie jeśli możesz poświęcić na to ok. 10 minut. Ważne jest też, aby ciasto nieco odpoczęło. Stąd należy je odłożyć na 30 minut do lodówki. Potem już można je wałkować i lepić pierogi.
Jak zrobić pierogi z pieczarkami i serem?
Składniki farszu są proste, bo to tylko pieczarki, cebula i ser. Pieczarki i cebulę należy podsmażyć. Tu długość smażenia zależy od tego, jak dużo wody puszczą pieczarki. Chodzi o to, aby dać wodzie odparować: farsz nie może ociekać sokiem z grzybów. Przed dodaniem sera, należy usmażone pieczarki dobrze przestudzić.
Pieczarki na farsz polecam zetrzeć na grubych oczkach tarki: to sposób sprawdzony i szybki. Można też pokroić grzyby, ale powinna to być drobna kostka. Tak przygotowany farsz efektownie wygląda, ale wymaga więcej pracy.
Przepis: Pierogi z pieczarkami i serem
Pomysł na pyszny farsz do pierogów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1190 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
na farsz:
- 500 g pieczarek
- 2 cebula
- 200 tartego, żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Ciasto wyrabiaj 5-10 minut. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuPieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, kiedy się zeszkli, dodaj masło, smaż jeszcze chwilę, dodaj pieczarki. Wymieszaj, a kiedy pieczarki zaczną puszczać sok, trzymaj na patelni, aż płyn odparuje. Dopraw grzyby solą, pieprzem i odstaw do wystudzenia. Kiedy będą zimne, dodaj żółty ser i wymieszaj wszystko.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj okręg, nakładaj farsz i dobrze zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Gotowe pierogi możesz serwować posypane drobno posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem. Są pyszne podane z odrobiną śmietany lub okraszone masłem. Pierogi z pieczarkami i serem dobrze smakują także po odsmażeniu: wrzuć je na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż na złoto z obu stron.